JellyPages.com

Friday 25 October 2013

LAKSA SARDIN PALING SIMPLE

Salam ceria sume,

Hari ni nak kongsi satu resepi khas untuk mereka2 yang masanya memang sgt2 limited tapi nak juga memasak.. Nama resepi ni sebenarnya Laksa Penang, tetapi telah diolah-oleh mereka2 yang sgt kreatif dan berkaliber dlm selok belok dunia masakan dan hasilnya tercetuslah Laksa yg menjadi buah mulut ramai.....malu nak sebut (tgk jerlah title dia kat atas hihi...)

Resepi ni boleh katakan x berapa susah , x terlalu susah  & tak susah (hahaha nak ckp resepi ni senang giler org bujang pun leh buat )... Resepi ni sy selalu buat pada weekendlah...hari lain pun kadang2 buat juga tapi tulah kadang-kadang (ckp style p.ramlee hehehe). Resepi asal sy amik kat SINI, terima kasih pn.nasya...

Tapi memandangkan sy jg dikalangan org yg kreatif (kreatiflah sgt....), maka sy pun olah juga resepi ni (sikit je sy olah pun).

So apa tunggu lagi jom kt lompat (lompat jgn x lompat) ke bahan-bahan yer....

Sebelum tu....agak-agaklah berapa tin sardin yg perlu anda gunakan, sbb klu ber2 or 3 jer gunalah 1 tin jer, macam sy ramai org kt umah so sy masak guna 2 tin...

Bahan-bahan yang diperlukan:

1. Dua tin Sardin brand king cup (murah sikit dari ayam brand tp rasanya sgt sodap) 
2. Dua biji bawang besar
3. 1 ikat bunga kesum
4. 1 tangkai bunga kantan
5. 1 paket cili boh (nk bg ada color merah klu tak kusam nk mkn pun sedih )
6. Asam keping 4 ~ 6 keping
7. Garam , Gula & perasa secukupnya
8. Air secukupnya...

Cara-cara penyediaan.

1. Prepare sume bahan2 yang diperlukan, nnt senang sikit nak campak2....



2. Potong bawang besar , pastu masukkan dalam blender sekali dgn 1 tin isi sardin (amik sardin je air sardin jgn masukkan sbb kt nk kurengkan bau sardin). Blender jgn hancur cukup 3 or 4 kali press...kemudian yg lagi 1 tin sardin just hancur guna garfu jer...

3. Pastu amik periuk , ok sekrg start aktiviti campak-mencampak. Skrg kt masukkan sume sardin2 yg siap diblender ke dlm periuk kemudian masukkan air ikut kesesuaian kepekatan kuah yg diingini (jgn cair sgt x sedap) 

3. Terus masukkan 1 paket cili boh ke dalam periuk 

sy guna 1 ciliboh size mcm ni..
4. Kemudian masukkan asam keping beberapa keping ikut kemasaman yg anda nak. (sy letak 4 ~ 5 keping size yg kecil)

5. Masukkan daun kesum gan bunga kantan yg siap dipotong.

6. Tunggu mendidih baru letakkan garam, gula dan perasa....(klu standard yg sy slalu letak 7 sudu kecil garam jgn penuh sgt letak dlm sudu just paras2 jer, 2 sudu kecil ajino & 3 sudu besar gula letak jgn penuh sgt just paras2 sudu ....)

7. Sekarang rasa, ok ke tak  rasanya klu krg masam tambah asam keping lagi, klu tawar tambah garam lagi.

8. OK, siap....jom kt santap...oop oop blum siap lagi kena ada bahan tambahan juga mcm timun, cili padi, telur rebus dan nenas potong kecil2 sumeyer dan sekarang baru lengkap....blh dihidangkan....



Ok sekian sampai disini see u in next entry.

Stay tune...

No comments:

Post a Comment